Osteopatia niska- ja hartiaseudun kipuilussa
Onko niska-hartiaseutusi jumissa? Eikö pää käänny?
Monet meistä reagoivat mm. stressiin, jännitykseen tai kylmään jännittämällä niska-hartiaseudun lihaksia.
Niska-hartiaseudun lihasten ongelmien takana voi olla myös epäergonominen työasento toimistotyössä, käsien kannattelua vaativat asennot, toispuoleiset työasennot ja harrastukset (mm. mailapelit, golf, frisbeegolf), pitkäaikainen istuminen sekä läppärin ja kännykän pitkään jatkunut yhtäjaksoinen käyttö.
Kun istut pitkään, hyvän työskentelyasennon tulee olla tuettu ja ryhdikäs.
Mikäli istuma-asennossa selän ja niskan tukea ei ole, työntyy pää eteenpäin, jolloin sen painopiste työntyy eteen eikä ole selkärangan päällä.
Tässä asennossa päätä kannattelevat ja kaularankaa tukevat lihakset joutuvat tekemään ylenmääräisesti töitä ja rasittuvat. Epäryhdikkäässä asennossa selkäranka pyöristyy vastavoimaksi pään eteentyöntymiselle, mikä taas aiheuttaa yläselän lihasten venymisen.
Tämä venytystila vaikeuttaa lihasten aineenvaihduntaa ja voi ilmetä päänsärkynä tai kipuiluna yläselän ja kallonpohjan alueella.
Niska-hartiaseudun vaivoissa huomioin osteopaattisessa hoidossani erityisesti kallonpohjan, kaularangan ja rintarangan alueen.
Näillä alueilla erityisesti nivelten liikkuvuus, niihin kiinnittyvien lihaskalvojen ja lihasten lymfanestekierto ja verenkierto ovat hoidon fokuksessa.