Voiko elämäntavoilla vaikuttaa kehon biologiseen ikään?
Tutkimukset osoittavat, että niin eläimillä kuin ihmisilläkin kehon biologiseen ikään vaikuttavat mm. sairaudet, toimenpiteet, lääkitykset, elämäntavat ja ympäristön vaikutukset.
Uudessa Harvardissa tehdyssä lääketieteellisessä tutkimuksessa huomattiin, että stressi lisää biologista ikää lisääviä muutoksia DNA:ssa. Tutkimuksen kohteena olivat DNA:n metylaatiokellot. Metylaatio muuttaa geenin transkriptiota eli lukemista RNA:ksi. Stressin aiheuttamat muutokset DNA:ssa olivat nopeita, mutta vaikuttivat korjaantuvan stressin helpottaessa.
Tämä tutkimustulos muuttaa käsitystä siitä, että biologinen ikä olisi täysin eliniästä riippuvainen ja vain yhdensuuntaisesti etenevä prosessi elämän kulussa. Tulokset myös korostavat stressin vähentämisen terveysvaikutuksia. (Lähde: White, J. ym. 2023: Biological age is increased by stress and restored upon recovery)
Edellisen tutkimuksen pohjalta vaikuttaisi yhä vahvemmin siltä, että meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa aktiivisesti omilla elämäntavoillamme jopa oman kehomme vanhenemisprosessiin.
💚Osteopaattisella hoidolla voin vaikuttaa kehosi liikkuvuuteen ja aineenvaihduntaan, mutta myös tasapainottaa hermostosi toimintaa. Tämä vähentää stressin vaikutuksia kehossasi. Otan myös Sinut aktiivisesti mukaan pohtimaan hyvinvointiasi ja mahdollisuuksiasi vaikuttaa terveyteesi esim. ravinnon, liikunnan, levon ja stressinhallinnan avulla.
💚Luonani käykin paljon ihmisiä hoidossa juuri stressin aiheuttamien fyysisten oireiden takia. Olemme yhdessä saaneet aikaan selkeitä muutoksia ja huimaa edistystä heidän hyvinvoinnissaan. Minun tavoitteeni osteopaattina on aina lisätä Sinun hyvinvointiasi.