SIITEPÖLYALLERGIA-AIKA ON KÄSILLÄ!
Hoitamaton allerginen nuha voi heikentää toimintakykyä ja unen laatua sekä lisätä astman riskiä ja töistä poissaoloja.
Ylä- ja alahengitystiet muodostavat jatkumon niin antomisesti, histologisesti kuin immunologisestikin. Lääkäri Jura Numminen kertoo, että allerginen herkistyminen ylähengitysteissä voi edetä ns. allergisena marssina. Siinä esim. yksittäinen herkistyminen saattaa muuttua allergiaksi ja allerginen nuha taas kasvattaa astman riskiä 2-3-kertaiseksi.
Allerginen nuha lisää: korvatorvien toimintahäiriöitä, välikorvan sairauksia ja korvien lukkoisuutta ja nesteilyä. Lapsilla allerginen nuha voi kasvattaa kitarisan kokoa ja vaikeuttaa nenän kautta hengittämistä.
Nuhan oireita ei aina tunnisteta allergiasta johtuviksi, mikä tekee sairaudesta alidiagnosoidun. Tavallinen virusflunssa paranee 5-14 päivässä. Tätä pitempi jatkuva nuhaisuus voikin olla allergista nuhaa.
Allergisen nuhan hoidossa uusia vaihtoehtoja ovat yhdistelmäsuihkeet eli nenäkortisonisuihkeet, joihin on lisätty antihistamiini. Hoito kannattaa aloittaa jo pari viikkoa ennen siitepölyallergiakauden alkua, jotta lääkepitoisuus on hyvä kun siitepölyä alkaa olla ilmassa. Myös antihistamiinin voi ottaa hoitoa tehostamaan, jos nenäsuihke ei yksinään riitä.
Lääkitystä tulee käyttää koko allergiakausi pienimmällä vaikuttavalla annoksella. Pelkkää antihistamiinia ottamalla oireet kyllä vähenevät, mutta limakalvojen tukkoisuuteen se ei vaikuta. Myös siedätyshoito on kehittynyt ja yksinkertaistunut. Suurimmalle osalle riittää oireenmukainen hoito, mutta jos oireita ei saada hallintaan, on siedätyshoito hyvä vaihtoehto. Lääkityksen lisäksi ja tukena tehty nenähuuhtelu kerran päivässä vähentää nenän limakalvon turvottelua.
Lähde: Ota allerginen nuha vakavasti, Aesculapius 10/22