Raskaus on terveydentila

01.12.2022

Raskaus on terveydentila ja kuuluu normaalina elämänvaiheena monen naisen elämään.

Erityisesti ensimmäisessä raskaudessa tuleva äiti kokee odotuksen ensimmäistä kertaa ja kaikki on uutta. Toisaalta jokainen raskaus samankin naisen kohdalla voi olla hyvinkin erilainen.Raskauden aikana kannattaakin odottajan kiinnittää erityistä huomiota hyvinvointiinsa. Mm. ravitsemuksen laatu ja määrä vaikuttavat jaksamiseen myös raskauden aikana. Stressi taas syö voimavaroja, joten stressitasoa kannattaa aina pyrkiä laskemaan. Marraskuu lääkärilehden mukaan noin 1/5 naisista kärsii mielenterveyden ongelmista raskaus- ja/tai vauva-aikana (Lääkärilehti 47-48/2022).Jaksamista parantaa myös riittävästä ja laadukkaasta unesta huolehtiminen. Näin myös mieliala pysyy helpommin positiivisenasekä raskauden aikana että synnytyksen jälkeen.

Olen itse sitä mieltä, etttä liikunnan merkityksestä hyvinvointiin raskauden aikana ei puhuta tarpeeksi.Liikunta edistää raskauden aikanakin tehokkaasti kudosten aineenvaihduntaa ja liikkuvuutta ja lisäksi äiti kokee olonsa pystyvämmäksi ja paremmaksi kehossaan. Liikuntaharrastus kannattaakin ehdottomasti aloittaa jo vaikka tänään ja vähintään heti alkuraskaudesta. Liikunnan määrää ja laatua voi ja tuleekin skaalata raskauden edetessä omaan jaksamiseensa.

Raskauden aikana voi mielessä pyöriä myös monia kysymyksiä:

Kestääkö tämä kipuilu alaselässä raskauden loppuun asti?

Voinko itse tehdä sille jotain?

Onko tukala olo ja närästys normaalia?

Onko niihin mitään apuja? 

Pitääkö levätä jos on liitoskipuja vai pysyä liikkeessä?

Minkälainen väsymys on normaalia?

Mistä ylipäänsä voi tietää mikä on normaalia ja mikä ei?

Näitä ja moni muita kysymyksiä kuulen usein myös osteopaatin vastaanotollani. Osteopaattina voin manuaalisella hoidollani ja ohjauksellani olla raskaana olevien äitien apuna ja auttaa myös monissa kiputiloissa. Osteopaattinen hoitoni on aina yksilllistä, ammattitaitoista, lempeää ja turvallista.

Odottavan äidin hyvinvointi raskauden aikana on tärkeää, sillä se mahdollistaa voimavaroja sekä 

raskauteen että myös synnytyksen jälkeiseen pikkuvauva-arkeen.