Planetaarinen terveys -mitä se on?
Kävellessäni auringonpaisteisessa metsässä tunnen, kuinka mielialani nousee; kaunis maisema, raikas ilma ja luonnon äänet herättävät minussa pakahduttavan onnen ja kiitollisuuden tunteen.
Luonnon vaikutukset hyvinvointiin on vähitellen tunnistettu ja tunnustettu myös lääketieteessä. Sitä kutsutaan nimellä planetaarinen terveys.
🌏Planetaarinen terveys-käsitteessä lähdetään ajatuksesta, että ihmisen terveys ja luonto ovat riippuvaisia toisistaan.Neurologi ja planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri Päijät-Hämeestä kertoo, luontokadon vaikuttavan esim. eläimistä ihmisiin siirtyviin sairauksiin eli zoonooseihin. Puuton asfalttiviidakko heikentää vastustuskykyä, kun asuinympäristön luonnonmikrobisto köyhtyy. Haverin mukaan kansanterveyskriisiin, ilmastokriisiin ja luontokatokriisiin voi löytyä ratkaisu planetaarisesta terveydestä. Kun ihminen vähentää liikennevälineiden käyttöä, liikkuu itse ja lisää kasvissyöntiä, vähenevät hiilidioksidipäästöt ja terveys lisääntyy liikunnan avulla
Lahdessa tehtiin 2 kuukauden pituinen kokeilu planetaarisen elämäntavan vaikutuksista ihmisten terveyteen. Artikkeliin haastateltu Markus kärsi uupumusoireista ja oli yksi kokeiluun osallistujista.Lääkärin reseptissä Markukselle luki mm:
🌱kävele lenkiltä metsän kautta paljain jaloin kotiin,
🌱jätä nurmikko leikkaamatta,
🌱vaihda autoilu julkiseen liikenteeseen, 🌱rakenna hyönteishotelli,
🌱kerää villiyrttejä,
🌱vähennä ruokahövikkiä.
Markus kertoi uupumusoireidensa helpottivat ja suorittaminen vaihtui luonnossa liikkumiseen. Paljasjalkakävelyn luonnossa auttoi Markuksen juoksuharrastusta kun lihasjumit ja nivelkivut vähenivät. Oman puutarhan muuttaminen monimuotoisemmaksi toi esiin perhoset, mehiläiset ja muut pölyttäjät, kun nurmikkoa ei leikattu. Kukat kukkivat ja rakennettiin hyönteishotelli. Markukselle kokeilun tärkein anti oli se, miten pienillä teoilla voi vaikuttaa sekä omaan että ympäristön hyvinvointiin.
"Planetaarinen terveys on sanana iso ja hieno. Mutta ne asiat, mitä se sisältää ovat pieniä tekoja, joita kuka tahansa voi tehdä."
(Lähde: Kotiliesi 12/22, Hyvinvointi)
💚Osteopaattina kohtaan asiakkaani aina biopsykososiaalisena kokonaisuutena.