Kuuletko itseäsi?

10.02.2023

Mediassa on moni psykologian ammattilainen kertonut olevansa huolissaan suomalaisten jaksamisesta.

Uupumus kasvoi potenssiin korona-ajan etätyön tiimellyksessä ja heti sen jälkeen perusturvallisuutta järkyttäneestä ja lähelle tulleesta Ukrainan sodasta. Tosin työelämän trendi oli jo tätä ennenkin pitkään korostanut, että töitä tulee tehdä paljon -usein työntekijän kustannuksella.

Olen itsekin yksi työuupuneista. 

Minulle olivat liikaa oma kunnianhimoinen työmoraali, läheisen ihmisen kuolema, huono esimiestyö ja työpaikkakiusatuksi joutuminen. Irtisanouduin. Ilman varasuunnitelmaa.

Siitä että uskaltaa sanoa "EI" ja asettaa omat rajansa, on puhuttu paljon. Psykiatri ja psykoterapeutti Juhani Mattilan korostaa kirjassaan, että toipuminen voi kunnolla alkaa vasta kun osaa kuulla ja tavoittaa omat tarpeensa. Uupuneella nämä tarpeet voivat olla täysin kuulumattomissa, sillä arjen ja työelämän suorittaminen on usein haudannut ne alleen. Psykiatri Mattilan mukaan omat toiveet ja tarpeet ovat kuitenkin ihmisen syvintä itseä. Niistä saadaan energiaa.

Jos muiden tarpeet ja työn vaatimukset ovat jatkuvasti etusijalla, ajautuu ihminen helposti itseltään unohduksiin -ja pitkän päälle uupumukseen. 

Omien tarpeiden kuulemisessa auttaa omien tunteiden kuunteleminen ja sanoittaminen:

🌱Kiinnitä huomio omiin mielihyvän kokemuksiisi, eli siihen mikä ilahdutti ja innosti, toi tyytyväisyyttä ja hyvää oloa. Mitkä toiveesi toteutuivat tuossa tilanteessa?

🌱Kiinnitä huomio mielipahan kokemukseesi, eli siihen kun koit pettymystä, loukkaantumista tai vihaa. Mikä tuossa tilanteessa ei tyydyttänyt toiveitasi tai tarpeitasi?

🌱Koeta säännöllisesti, mieluusti päivittäin, löytää näille tunteillesi sana ja kirjoita se ylös. Selkeä sanoittaminen auttaa Sinua saamaan kiinni tunteesta ja tarpeestasi sen takana.

(Lähde: J.Mattila 2021, Uupumuksesta takaisin elämään)